Om

Antimili är en förkortning av antimilitarism. Ett ord som i sin tur är en definition av fred och fredsarbete. Antimilitarism är ett begrepp som täcker in mer än vapenvila och eldupphör. Det är ett sätt att räkna med också det strukturella våldet (det som gör att ett oräkneligt antal människor dör av svält eller sjukdomar som vi kan behandla trots att det i världen finns tillräckligt med både mat och sjukvårdsresurser) när vi pratar om fred. Det är också ett sätt att visa på den kanske främsta orsaken till krig och social orättvisa – militarismen.

Uppvuxna med tusentals militaristiska berättelser i filmer, romaner, dataspel, nyhetsrapportering och läroböcker är militarismen en så självklar del av våra liv att vi ofta har svårt att ens se den. En del av fredsarbetet måste därför vara att peka ut den åt oss. Ett sätt att göra det är att lära sig några av militarismens kännetecken:

– Glorifiering av krigarklassen, våldet som konfliktslösning och den väpnade striden.
– Hierarkier och lydnad.
– Stor andel militärer i regering och administration. Stor militärbudget.
– En logik som säger att ”vår fiendes fiende är vår vän”

Om definitioner av fred och vägar att nå dit har det skrivits och sagts mycket. På den här sidan kommer det att sägas och skrivas ännu lite till. Förhoppningsvis kommer de nödvändiga orden också i fortsättningen att kombineras med det lika nödvändiga agerandet.

 

Pelle Sunvisson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>